Používame cookies, aby sme zabezpečili najlepší zážitok pri používaní našich stránok. Ak nevykonáte zmenu nastavenia, súhlasíte s ich používaním.

Prihlásiť

Logo vknovemesto.sk

Kalendár udalostí klubu

pon uto str štv pia sob ned
1
4
5
7
25
26
27
28
31

EXO hosting

TOPlist

Bronzoví s príchuťou zlata

Ako je už našim čitateľom známe, mládežnícke družstvá nášho klubu sa zúčastnili M-SR žiakov, mladších žiačok a kadetov. Na všetkých záverečných podujatiach sme si odniesli z pohľadu histórie tri bronzové medaile, teda tri cenné kovy. Osobne môžem povedať, že za dobu 22 rokov, čo sa pohybujem okolo novomestského volejbalu, spolu mali doteraz mládežnícke družstvá tri cenné kovy. K nim už reálne pribudli vďaka úspešnej práci celých kolektívov ďalšie tri bronzové medaile. 

Prvým podujatím májových vystúpení boli otvorené M-SR kadetov, ktoré sa  za účasti jedenástich družstiev konali v Komárne v dňoch 16.-18. mája 2014. Naše družstvo malo losom pridelenú 5-člennú skupinu, čo sme si od začiatku priali.           

V skupine sme sa postupne stretli z družstvami:

 

VK Nové Mesto - Spartak Komárno  2:1
V prvom zápase proti domácim sme nepodali najlepší výkon. Domáci hrali v telocvični, kde odohrali celú časť sezóny a boli počas stretnutia podporovaní domácou atmosférou. Naši hráči boli favoritmi, veď niektorí mali za sebou už piate podujatie M-SR. Vyhrali sme v pomere 2:1, ale po celý čas sme sa trápili so zložením lopty z okrajov siete. V tej fáze bol pre nás každý bod dôležitý, pretože v skupinách sa hralo na tri hrané sety a za každý vyhraný set bol bod do tabuľky.

 

VK Nové Mesto - Vranov nad Topľov  3:0
Na oko z najslabším celkom našej skupiny sme pokračovali v trápení z prvého stretnutia. Azda nik si nepripúšťal prehru. Od začiatku sme upozorňovali, že družstvo Vranova nepodceníme a nedáme im žiadnu šancu. Súper pozostával z menej technicky a taktiež somaticky vyspelých hráčov ako naši hráči. Chlapci Vranova dokázali zabojovať v určitých častiach hry v obrane v poli a našimi vlastnými chybami na útoku držali s nami krok dlhšie ako sme potrebovali. Nakoniec sme zvíťazili a potvrdili úlohu favorita.

 

VK Nové Mesto - Stará Ľubovňa  2:1
Po prvom hracom dni sme mali na konte 5 bodov a čakal nás súper, ktorý mal medailové ambície. Potešením bolo, že na druhý deň chlapci cítili podporu z hľadiska. Prišli ich povzbudiť rodičia, kamaráti/tky, predstavitelia klubu a partia juniorov, z čoho sme boli milo prekvapení. Súboj v skupine o 1. miesto sme ustáli. S príchodom našich fanúšikov sa hra zlepšovala. V tomto zápase sme prišli síce o druhý set v koncovke, ale ďalší sme mali od začiatku pod kontrolou.

 

VK Nové Mesto - Spartak Myjava  3:0
Posledný zápas v skupine. Na víťazstvo v skupine nám stačilo uhrať jeden set. Družstvo Myjavy sme poznali veľmi dobre. Hrali sme spolu po celý rok množstvo prípravných zápasov s bilanciou takmer 18:2 v náš prospech. Súpera sme valcovali od prvého bodu. Oporou nám bolo kvalitné podanie a kopaničiari sa nevedeli nijakým spôsobom presadiť. Hladké víťazstvo nám ušetrilo množstvo síl a v družstve vládla pokojná atmosféra.

 

Semifinále: VK Nové Mesto - Chemes Humenné  0:3 (-23, -22, -16)
Súper zvučného mena a množstvom osobností v družstve. Veď piaty hráči základnej zostavy sú reprezentanti SR v mládežníckych celkoch kadetov a juniorov. V našom družstve disponujeme s jedným kadetským reprezentantom Paťom Pokopcom. Veľmi sme sa tešili na tento zápas. Herný systém bol na 3 víťazné sety.
V prvom sete sa družstvá ťahali bod po bode. V koncovke išiel na podanie Mora, ktorý podal kvalitný servis. Lopta sa vrátila zadarmo na našu stranu a zhodou okolností práve Paťo na jednoblok nezložil a zasmečoval kúsok za čiaru. Mohli sme odskočiť na 23:21, po dramatickej koncovke sme set tesne prehrali. V druhom sete sme mali mierne navrch, donútili sme východniarov zobrať TIME OUT. Prvý sme odskočili na väčší bodový rozdiel, viedli sme 12:8. Súper postupne doťahoval a svoju skúsenosť pretavil do úspešnej koncovky. V treťom sete chlapci poľavili na koncentrácii a prestali byť trpezliví. Chemesáci postupne dostávali hru pod kontrolu. Naopak našich hráčov vyviedli z koncentrácie sporné verdikty rozhodcov a priveľmi na ne reagovali. V treťom sete sme už priebeh nedokázali zdramatizovať a súper vyhral zaslúžene. Takéto zápasy nás posúvajú dopredu.

 

Zápas o 3. miesto: VK Nové Mesto - Stará Ľubovňa  3:0 (13, 22, 21)
Čakala nás repríza skupinového súboja. Družstvo Ľubovne bolo závislé hlavne na výkone jedného hráča, najlepšieho smečiara turnaja Malachovského. Naši chlapci boli dobre takticky pripravení, čo dokázali hlavne potvrdiť aj na ihrisku. Podávali sme do zóny 1, aby to mal nahrávač spoza hlavy ťažšie. Podanie sme držali na dobrej úrovni o čom svedčí aj jasne vyhraný 1. set. Celé stretnutie sa nieslo v podobnom duchu, mali sme ho pod kontrolou. Na začiatku 3. setu rozhodcovia vylúčili z ihriska Malachovského za nešportové správanie. Ten zbytočne za stavu 2:2 oslabil svoje družstvo. Zo začiatku to vyzeralo, že chlapci Ľubovne za neho zabojujú, veď sme v druho technickom TIME OUTE prehrávali 13:16. Atmosférou našich fanúšikov sme duel dotiahli do víťazného konca.

Družstvo kadetov bolo na M-SR tretí rok za sebou, po dvoch 5. miestach, kde nás na minuloročných M-SR delil od 2. miesta už len jeden vyhratý set. Toto je prvá medaila v tejto kategórii v histórii klubu. V ročníku 2013-2014 súčasťou kadetského družstva bolo až sedem chlapcov z kategórie žiakov. Povedal by som, že sme mali v minulosti aj silnejšie družstvá. Len v športe musíte mať aj patričné šťastie, ktoré bolo dopriate práve tomuto kolektívu. Hráčom, ako aj fanúšikom v mene Volejbalového klubu ďakujem!

 

 

 

Na M-SR žiakov v Starej Ľubovni konaného v termíne 23.-25. mája 2014 sme patrili do štvorčlennej skupiny medzi Humenné, Starú Ľubovňu a Revúcu. Práve z Revúcou sme odohrali v piatok ráno prvé stretnutie. Všetky zápasy sa hrali na 3 víťazné sety.

 

VK Nové Mesto - Revúca  3:0 (20, 12, 21)
V prvom zápase sme boli v úlohe favorita. Po celý čas sme mali stretnutie pod kontrolou, chlapci z Revúcej robili veľa vlastných chýb a tým sa nám nedokázali bodovo priblížiť. Prvé víťazstvo nás posúvalo vpred k našim ambíciám a k postupu medzi štyroch najlepších.

 

VK Nové Mesto - Stará Ľubovňa  3:1 (-23, 20, 18, 17)
Druhý zápas bol zápasom o postup zo skupiny. Stará Ľubovňa, ktorú sme mali možnosť sledovať v zápase skupiny Humenným ukázala, že nebude ľahkým súperom. To sa potvrdilo, keď sme v dramatickej koncovke prehrali prvý set. Dôležitým faktom bolo, že chlapci nesklonili hlavy. Tréner Jordanov zmenil postavenie hráčov a Juro Mitana sa presunul na post blokára. To bol kľúčový moment tohto stretnutia. Stará Ľubovňa hrala pomerne rýchlu hru do okrajov siete a osobnosťou družstva bol blokár Nemergut. V momente zmeny postavenia sme dokázali Nemerguta ubrániť na sieti a dostali sme vývoj strtnutia pod kontrolu. Víťazstvo nám zaručovalo splnenie prvého cieľa M-SR žiakov.

 

VK Nové Mesto  - Chemes Humenné  0:3 (-20, -22, -15)
Súper z kategórie najlepších potvrdil úlohu favorita. Naši chlapci zaostávali v razancií útoku a hlavne na príjme podania. Napriek tomu sme odohrali opäť dva dobré sety, o ktorých sa rozhodovalo v samotnom závere. V treťom sete sme ťahali za kratší koniec a Chemesáci vyhrali zaslúžene celú skupinu.

 

Semifinále: VK Nové Mesto - Slávia Svidník 0:3 (-21, -24, -22)
Budúceho víťaza sme riadne potrápili. Všetky sety rozhodovali v koncovkách. Bohužiaľ práve vtedy dokázali hráči Slávie ubrániť nášho ústredného hráča Pokopca. Treba povedať, že jeho úloha bola veľmi náročná. Pomáhal spoluhráčom na prihrávke tak, ako nikto iný v iných družstvách. Pri útoku zase súper sústredil obranu hlavne na neho. Tak ako Svidník, tak aj Humenné malo aspoň dvoch útočných ťahúňov. Hlavnými príčinami prehry s finalistami bol veľmi slabý príjem podania. So Svidníkom sme prihrávali azda najhoršie za sezónu a pritom sme v 2. a 3. sete až do stavu 21 viedli.

 

Zápas o 3. miesto: VK Nové Mesto - Prievidza  3:0 (21, 22, 17)
Opäť šanca zabojovať o medailu. Za posledné tri roky sme obsadili nepopulárne 4. miesto v kategórii žiakov. Chlapci Prievidze nad naše očakávania porazili v skupine družstvo Bilíkovej a prebojovali sa medzi štvoricu najlepších. V stretnutí sme boli favoritom, vo vzájomných stretnutiach sme ešte neprehrali. Zápas bol dramatický. Na jednej strane sme stále vyhrávali, ale nedarilo sa nám odskočiť na viac bodov. Až v závere tretieho setu pri podaní Marek Horňáka sme zápas dostali definitívne pod kontrolu. Chlapci zaslúžene zvíťazili a získali historickú medailu pre žiacky volejbal.

 

 

 

Radosť žiakov VK Nové Mesto nad Váhom

 

Záverom chcem povedať, že na Majstrovstvách Slovenska chlapci splnili stanovené ciele tejto sezóny. O prekvapenie so súpermi ako Humenné, Svidník sme sa nepostarali, ale vieme, že rozhodovali maličkosti. Vieme, že pri ďalšej práci sa k nim môžeme približovať. Spoločné úspechy majú pre nás cenu zlata, pretože sme ich dosiahli výhradne s odchovancami novomestského volejbalu. Hráčom preto ešte raz úprimne gratulujem a dúfam, že si uvedomujú, čo priniesli do nášho Volejbalového klubu. Ďakujem rodičom a fanúšikom, ktorí v početnom množstve prešli množstvo kilometrov a podporili naše družstvá a svojich blízkych.
V neposlednom rade ďakujem nášmu mestu Nové Mesto nad Váhom, ktoré má určite hlavnú zásluhu na fungovaní mládežníckeho športu ako aj volejbalu v našom meste. Vďaka sponzorom ako sú firmy EMERSON, HELLA, KOMPAVA, ... reklamným partnerom SPORTIKA, TEXO, ... mediálnym partnerom TV POHODA a mestskému spravodaju, ako aj všetkým ostatným nevymenovaným, ktorí podporujú činnosť Volejbalového klubu Nové Mesto nad Váhom.

 

Juraj Šujan