Používame cookies, aby sme zabezpečili najlepší zážitok pri používaní našich stránok. Ak nevykonáte zmenu nastavenia, súhlasíte s ich používaním.

Prihlásiť

Logo vknovemesto.sk

Kalendár udalostí klubu

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
29
30

EXO hosting

TOPlist

Majstrovstvá SR starších žiakov - hodnotenia stretnutí

V dňoch 29.-31. mája 2015 našich chlapcov čakal v Starej Ľubovni posledný finálový turnaj Majstrovstiev Slovenska, ako aj posledná akcia v súťažiach, do ktorej sa Volejbalový klub Nové Mesto nad Váhom v sezóne 2014-2015 zapojil. Na finálový turnaj postúpilo 8 najlepších družstiev Slovenska v tejto kategórií. Naši chlapci postupovali z prvého miesta v oblasti Západ, kde po celú sezónu jasne dominovali.

Pred M-SR sme odohrali niekoľko prípravných zápasov s Prievidzou a Fatrou Zlín. Ambície na turnaj boli od začiatku medailové a ako úspech sme brali finále, kedže sme  v minulej sezóne získali bronzové medajle .

Systém turnaja boli dve skupiny po štyri družstvá. Nám boli žrebom pridelené družstvá: AVK Magnezit Revúca, VK JUNIOR 2012 Poprad, VK Slávia Svidník a v druhej skupine boli družstvá: Stará Ľubovňa, Chemes Humenné, Bíliková Bratislava a VK Prievidza.

 

Hodnotenie zápasov:

 

VK Nové Mesto nad Váhom - AVK Magnezit Revúca  3:0 (24, 8, 18)

V prvom zápase v skupine sme sa stretli s 2. postupujúcim z oblasti Stred. Kedže sme absolvovali prípravné zápasy pred M-SR s družstvom Prievidze (1. miesto v oblasti Stred), ktoré sme bez problémov vyhrali, boli sme v úlohe favorita. Práve prvý set o tom vôbec nenasvedčoval. Trápili sme sa vo všetkých herných činnostiach, prejavila sa nervozita a až v koncovke setu, ktorý sme po celý čas prehrávali aj o 3 body, sa prejavili naše väčšie skúsenosti a set sme uhrali v náš prospech. Chlapcov sme upozornili, že to bol varovný prst a zápas sa s podcenením sám neuhrá. Od toho momentu sme mali zápas pod kontrolou, súperovi sme dovolili až po prestriedaní základnej zostavy v 3. sete mierne skorigovať výsledok. Zaslúžene sme vyhrali.

 

VK Nové Mesto nad Váhom - VK JUNIOR 2012 Poprad  3:0 (19, 19, 21)

Večerný zápas s nováčikom na M-SR, z hľadiska skúseností sme boli v tomto dôležitom zápase favoriti. Hráči Popradu vzbudzovali rešpekt, niektorí z nich patria do reprezentačného kádra 1999-2000. Naši hráči mali zápas po celý čas pod kontrolou, mierne sme stále viedli, súper len doťahoval. Podali sme zlepšený výkon oproti prvému zápasu. Víťazstvo nás už na sto percent posunulo na boje o medajlové umiestnenie. V prvom hracom dni nám nevychádzala hra stredom cez blokárov Ondreja Ferianca, Andreja Polláka v spolupráci s nahrávačom Samuelom Muthom. Naopak milo svojim stabilným výkonom prekvapil vo všetkých činnostiach Matúš Paulech, ktorý bol oporou družstva.

 

VK Nové Mesto nad Váhom - MVK Slávia Svidník  3:1 (-22, 23, 27, 22)

Posledný zápas v skupine, ktorý rozhodoval o konečnom umiestnení v skupine. Víťazstvo nám zabezpečovalo dlhší čas na regeneráciu a vyhnúť sa už istému postupujúcemu zvučnejšieho mena VK CHemes Humenné. Obe družstvá odohrali kvalitný zápas žiackej úrovne, diváci videli množstvo zvratov. V každom sete sa rozhodovalo až v koncovkách. Šťastnejší sme boli napokon my. Skupinu sme vyhrali so stratou jedného setu a tešili sme sa na večerné semifinále.

 

Semifinále:

VK Nové Mesto nad Váhom - ŠVK Bíliková Bratislava  3:1 (-19, 12, 19, 16)

V prvom sete sme od začiatku viedli, no pri podaní Čizmaziu sme ľahko prišli o viacbodový nádskok. Od toho momentu sme znervózneli a dovolili hosťom získať prvý set, prehrávali sme 0:1. Opäť si to žiadalo chlapcom dohovoriť, s družstvom Bílikovej sme počas roku ani raz neprehrali, ale vedeli sme, že ich hra sa opiera o kvalitné podanie. Na Majstrovstvách Slovenska je možné všetko. Dá sa povedať, že práve podanie v tomto zápase súperovi nevyšlo, veľa kazili a my sme pohodlne získali zvyšné tri sety. Sme vo finále! Historický úspech pre kategóriu žiakov pre Volejbalový klub Nové Mesto nad Váhom.

 

Finále:

VK Nové Mesto nad Váhom - MVK Slávia Svidník  2:3 (22, 21, -20, -19, -9)

Boj o Majstra Slovenska sa začal nepríjemnou informáciou počas rozcvičky družstiev. Nastúpili sme bez dvoch hráčov základnej zostavy. Napriek tomu hráči predvádzali pekné volejbalové momenty, na konci ktorých bol v roli zakončovateľa líder nášho družstva Erik Watzka. V prvom sete sme ustáli tlak súpera na prihrávke. Od toho sa odvíjali naše razantné útoky. Dva sety patrili nám, pôsobili sme nahecovaným dojmom, v oboch táboroch bola atmosféra hodná finálového stretnutia. Klobúk dolu, ako sa hráči vysporiadali so stratou dvoch spoluhráčov. V treťom sete súper vsadil všetko na podanie. Nedokázali sme využiť momenty, keď hráči Slávie kazili jeden servis za druhým. Z našej strany upadla vyhecovaná atmosféra na ihrisku, uspokojenie alebo strach z víťazstva, zodpovednosť, nedokázali sme v danom momente urobiť posledný krok. Nepresný príjem podania, nevylepšená náhra, pribúdajúce chyby na útoku postupne postavili Svidníčanov na nohy. Východniari mali ďalší priebeh zápasu vo vlastných rukách. Tajbrejk bol po zmenu strán vyrovnaný, ale v druhej polovici sme už psychicky odisľi. Finále by sme pred turnajom brali, ale situácia ktorá predchádzala  finálovému duelu nám nedovolila dohrať tento vrchol sezóny v kompletnom zložení. Ďakujeme početnému fanklubu, ktorý nám vytváral výbornú atmosféru počas M-SR na východe Slovenska.

 

Čo sa vlastne stalo vo finále Majstrovstiev Slovenska starších žiakov???

Počas rozcvičky, keď hráči išli na sieť si ma zavolal k zapisovateľskému stolíku pán Stražay - súťažný riaditeľ SVF, ktorý bol zároveň delegát SVF na finálovom turnaji M-SR starších žiakov. Povedal mi, že dvaja hráči nemôžu hrať, pretože im 31.05.2015 vypršalo hosťovanie zo Spartaku Myjava do nášho klubu. Nič iné nám   v tom momente neostávalo, ako dvoch hráčov poslať na tribúny a motivovať ostatních, aby sme boj o zlato nevzdali.

Celý a hlavný dôvod tejto "administratívnej chyby" nastal zmenou termínu Majstrovstiev Slovenska starších žiakov z pôvodného termínu 15.-17. máj 2015 (ten bol daný vo Vykonávacích pokynoch od jesene 2014) na nový termín 29.-31. máj 2015, ktorý pán Stražay určil cca 10. mája 2015. Dôvodom zmeny bolo, že SVF sa nikto neprihlásil na organizáciu finálového turnaja M-SR starších žiakov a pán Stražay hľadal až našiel ochotného organizátora v Starej Ľubovni.

Faktom je, že hosťovanie hráčov Pollák a Ružička sme s pánom Petruchom (športový riaditeľ Spartak Myjava) riadne dohodli koncom januára. Hráči boli doplnení na súpisky začiatkom februára v dobe, v ktorej je posledná možnosť na doplňovanie súpisiek .

Zaujímavé je, že pán Stražay prezentoval spôsob, ako by nám chcel hráčov doplniť na súpisku, pričom povedal „ale hráči musia byť 40 minút pred stretnutím moji, takže sa to už nedá“.

Keď sme mu povedali, že o nijakom pravidle nevieme, tak len stroho spomenul, že "je tam určitá klauzulka". Nad klauzulkou som dlho premýšľal a hľadal v pravidlách až mi svitlo. Čo riešim, idem obviňovať seba, hlavného trénera a pritom žiadna klauzulka neexistuje a hlavne je dávno po prestupovom (februárovom) termíne. Fakt je, že neexistuje pravidlo, ako sa mohol Pollák a Ružička dostať podľa Vykonávacích pokynov, podľa prestupového poriadku, podľa pravidiel na našu súpisku. Po ukončení hosťovania sa stali automaticky hráčmi Spartaku Myjava.

Máme za to, že delegát SVF pán Stražay priamo na mieste zle vyhodnotil situáciu, mal umožniť z dôvodu zmeny termínu M-SR starších žiakov na jeho zodpovednosť štart našich dvoch hráčov. Náš klub riadne a v čas doplnil vo februári hráčov Polláka a Ružičku na súpisku nášho klubu s dátumom, do ktorého mali byť riadne ukončené všetky majstrovské súťaže SVF.

Preto VK Nové Mesto nad Váhom oficiálnou cestou podáva sťažnosť na SVF, od ktorej žiadame vyriešenie vzniknutej situácie. Žiadame oficiálne ospravedlnenie na internetovej stránke SVF. Žiadame o odškodenie nášho družstva nesprávnym rozhodnutím delegáta SVF pána Stražaya, ktorý celú situáciu zavinil zmenou termínu finálového turnaja.

Juraj Šujan