Používame cookies, aby sme zabezpečili najlepší zážitok pri používaní našich stránok. Ak nevykonáte zmenu nastavenia, súhlasíte s ich používaním.

Prihlásiť

Logo vknovemesto.sk

Kalendár udalostí klubu

pon uto str štv pia sob ned
1
4
5
7
25
26
27
28
31

EXO hosting

TOPlist

Dievčenská zložka VK – hodnotenie sezóny 2015/2016 a budúcnosť

Vraciame sa k súťaži junioriek a dievčenskej zložke Volejbalového klubu Nové Mesto nad Váhom (VK) v sezóne 2015-2016. Do súťaže junioriek sme sa prihlásili po zvážení našich možností, hlavne šírky hráčského kádra. V našom klube, po vzniknutí nového volejbalového klubu v našom meste „MVK“, sa udiali veľké hráčske a personálne zmeny. Zásadným momentom pre dievčenskú kategóriu sa stal moment, keď SVF (Slovenská volejbalová federácia) neprávom podporila odchod/prestup hráčok z nášho klubu do MVK. Podotýkam, že mimo vlastných pravidiel SVF a bez zaplatenia výchovného za hráčky, ako to určuje prestupový poriadok SVF. Týmto bola zásadne znevážená dlhoročná práca VK.

V koncepčnej práci vznikla tak prirodzene veľká ročníková medzera v dievčenskej kategórii. V podstate sme prišli o kategórie mladších, straších žiačok a kadetiek.

 

Hodnotenie dievčenskej zložky - spomeniem kategórie dievčat, ktorým sme sa venovali:

  1. Športová príprava pre najmenších je určená pre kategóriu detí vo veku 4-9 rokov. Tento krúžok robíme v spolupráci s Centrom voľného času (CVČ) Nové Mesto nad Váhom už niekoľko rokov. Môžeme sa tešiť velkému záujmu a preto sme v tomto školskom roku mali dve skupiny, ktoré navševovalo 40-50 detí (dievčat aj chlapcov). Krúžok funguje spoľahlivo pod vedením atletických trénerok pani Darinke Goňovej a Gabike Ondrášikovej. Za ich odvedenú prácu môžeme úprimne poďakovať. Veríme, že aj keď sú tieto krúžky zamerané na všeobecné pohybové aktivity (atletika, gymnastika, loptové hry,…), budú tieto deti napĺnať aj volejbalové družstvá Volejbalového klubu Nové Mesto nad Váhom.
     
  2. Druhú skupinu vo veku 10-13 rokov, tvoria prevažne dievčatá z náboru detí, ktorý prebiehal na ZŠ Kpt. Nálepku v máji 2015. Zároveň sme rozšírili pôsobenie volejbalových krúžkov na ZŠ Kpt.Nálepkova, ktorá nám ochotne poskytla priestory - za čo ďakujeme ZŠ a CVČ. Vedúcimi a trénermi sú manželia Dovalovci. Tým sa podarilo dievčatá motivovať, vytvorili dobrú partiu, ktorú čakajú už v najbližšej sezóne súťaže SVF (MIDI volejbal a mladšie žiačky). Po SHOW-tréningoch na školách organizovaných VK, sme spomínanú partiu rozšírili. Tréneri rozdelili skupinu  na dve výkonnostné skupiny, v ktorých športuje dnes 25-30 dievčat.
     
  3. Družstvo 1.ligy junioriek bolo jediné dievčenské družstvo nášho VK štarujúce v Majstrovskej súťaži SVF. Ako sme vedeli, súťaž je veľmi kvalitná. Súťaž západ je kvalitnejšia ako skupina východ, pretože talentované hráčky sú sťahované už na stredné školy do Bratislavy, kde s nimi pracujú volejbalové kluby Slávia UK, Bílikova BA a VIVUS BA alebo končia v Centre olympijskej prípravy (COP) v Nitre. V histórii nášho klubu sa na finálový turnaj M-SR junioriek podarilo prebojovať iba trénerovi Petruchovi, keď mal v kádry talentované hráčky (napr. Richweissovú, Uváčikovú, Rešutíkovú, Šaturovú,…).
    Súťaž junioriek viedla hlavná trénerka Lucia Šujanová. Pred sezónou sa nám podarilo káder doplniť o Natáliu Blizmanovú (prišla zo Žiliny) a Simu Kubišovú (VKM Piešťany). Obe spomínané hráčky sme kúpili a prišli k nám na prestup. Môžeme s nimi počítať aj do ďalšej sezóny. Na jednej strane sme trošku riskovali, pretože družstvo dievčat bolo zložené len z 10-ich hráčok. Počas sezóny musela skončiť pre zdravotné problémy Veronika Paulusová a tak sa káder ešte zúžil. Našim cieľom bolo umiestniť sa v strede tabuľky (10 družstiev), čo sa nám aj do bodky podarilo (konečné 6.miesto). Druhý cieľ bolo prekvapiť so spomínanými súpermi z Bratislavy a COP. Tieto družstvá sme v ich kompletnej zostave neporazili, ale vždy sme odohrali dôstojný súboj. Naopak zápasy s Púchovom, Považskou Bystricou a UKF Nitra sme zvládli bez prehry. Vyrovnané derby stretnutia sme odohrali v našom meste s MVK pri početnej navševe divákov v búrlivej športovej atmosfére. V týchto zápasoch sa hrali až 3 tajbrejky, bodovo sme mali mierne navrch, čo nám prinieslo spomínané konečné 6.miesto. Dievčatám patrí vďaka, že k súťaži  pristúpili zodpovedne, naučili sa pravidelne dodržiavať režim športovca a aj s úzkym kádrom dokázali odohrať dlhodobú súťaž.

 

Budúcnosť – sezóna 2016/2017

V nasledujúcej sezóne v dievčenskej zložke podávame prihlášky na mládežnícke kategórie MIDI volejbalu dievčat a mladších žiačok.
Hlavným a novým cieľom je vytvorenie družstva žien. Družstvo žien nefungovalo posledných takmer 15 rokov. Jeden z dôvodov prečo chceme prihlásiť družstvo žien je, že niektoré hráčky z juniorského družstva už nemajú vek na túto kategóriu. Iné idú na vysokú školu do zahraničia a nemôžeme s nimi počítať. Na druhej strane, je v našom meste a okolí niekoľko hráčok, ktoré prejavili záujem o 1.ligu žien. Na naše možnosti je tiež finančne prijateľnejšie budovať ženskú kategóriu a dať aj mladým hráčkam v našom meste a okolí možnosť napredovať.
Súťaž 1.ligy žien bude rozdelená v sezóne 2016/2017 do dvoch oblastí (západ, východ). V našej skupine by mohlo štartovať približne 8 družstiev, kde minimálne víťaz skupiny bude mať právo bojovať v baráži o postup do Extraligy žien. Predbežne pracujeme na posilnení družstva, kde prevažne oslovujeme domáce hráčky a hráčky z okolia. Taktiež chceme družstvo posilniť o hráčky s extraligovými skúsenosťami. Nechceme ísť do súťaže ako nováčik s pocitom, že iba niečo skúšame, chceme mať cieľ. Bližšie Vás budeme o súťaži žien informovať, keď budeme poznať súperov a zloženie hráčskeho kádra.

 

Vďaka za podporu.
Juraj Šujan