Používame cookies, aby sme zabezpečili najlepší zážitok pri používaní našich stránok. Ak nevykonáte zmenu nastavenia, súhlasíte s ich používaním.

Prihlásiť

Logo vknovemesto.sk

Kalendár udalostí klubu

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

EXO hosting

TOPlist

EXTRALIGA žien po prvej časti v sezóne 2018-2019

Pred posledným kolom základnej časti sa Novomešťanky predbežne nachádzali na 5.mieste. Posledný zápas základnej časti sa už odohral a my môžeme, tak ako minulú sezónu zhodnotiť doterajší priebeh extraligistiek. Športového manažéra a asistenta hlavnej trénerky Lucii Šujanovej (pozn. Juraja Šujana) sme sa spýtali niekoľko otázok o prebiehajúcej druhej extraligovej sezóne.

 

Po letnej príprave si sa vyjadril, že podľa teba bude mať súťaž jediného lídra a ostatné tímy budú veľmi vyrovnané. Ako s odstupom času hodnotíš kvalitu, úroveň súťaže ?

Predpoklady sa takmer do bodky naplnili. K majstrovi STRABAG VC FTVŠ sa úspešne pridal aj ďalší favorit Slávia UK Bratislava. Veľmi sa nepredpokladalo, že Slávia už v úvode sezóny siahne po legionárkach. Slávia angažovala dve Američanky, ktoré aj do ich tímu vhodne zapadli a podávajú stabilne dobré výsledky. U ostatných tímov sa nedá vravieť o veľkých výkonnostných rozdieloch, jedno dve zaváhania môže znamenať pokles v tabuľke aj o tri miesta. Trnava je predbežne bez víťazstva na poslednom mieste, ale ani tento tím sa nemôže vopred podceňovať.

 

Čo naše nové posily, smečiarka Richweissová a nahrávačka Hradecká, splnili očakávania?

Na základe výsledkov, keď sa nám podarilo dvakrát zdolať veľmi skúsené družstvo Kežmarku, prvý raz sme doma pokorili UKF Nitra a uhrali sme ťažké stretnutie s disponovaným Pezinkom, musíme povedať, že by sme to bez skúsenosti týchto hráčok len tak nedokázali. Hráme určite stabilnejšie a lepšie ako v minulej sezóne. Na druhej strane sú v ich výkonnosti aj rezervy. Čo je pozitívne, že môžu napredovať. Treba si však uvedomiť, že baby nie sú v rovnakej pozícii ako v bývalom klube UKF. Do Nového Mesta musia na tréningy precestovať tisícky kilometrov, nemajú okolo seba legionárky a skúsené hráčky ako boli z ostatných sezón zvyknuté. U nás sa musia vysporiadať s tým, že od nich očakávame odovzdanie skúseností mladším spoluhráčkam. Musia sa vysporiadať s novým, pre nich náročnejším režimom. Viac cestovania z práce, zo školy a menej trénovania. Na prechod potrebujú čas. Verím, že neukázali ešte všetko, čo vedia.

 

Ako to s nami vyzeralo pre posledných zápasom základnej časti proti VK Eperia Prešov? Výsledok, išlo ešte o niečo?

Samozrejme. Pre nás to bol kľúčový dôležitý zápas z viacerých uhľov pohľadu. Vyhrali sme koncentrovaným výkonom 3:0. Formu sme časovali prioritne na tento zápas. Nič sme nepodcenili, zodpovedne sme sa pripravovali. Viem, že výsledky Strabag, Pezinok (pohár), Ostrava (príprava) tomu celkom nenasvedčovali, ale hrali sme a mali sme veľký objem tréningov v posilňovni. Hráčky boli oprávnene unavené. V spomínaných vystúpeniach nám viac vadil herný prejav, ako výsledok. Pred zápasom s Prešovom bojovali o postup ešte aj tímy UKF a Kežmarku. Najlepšiu pozíciu mala UKF, ktorej stačilo akékoľvek víťazstvo s Kežmarkom. Skalp Prešova ešte chýbal  v našej zbierke, bolo teda o motiváciu viac. To sme do bodky aj splnili. Situácia sa napokon vyvinula tak, že sme sa posunuli na poslednú chvíľu do prvej štvorky. Potvrdilo sa, že doma podávame podstatne lepšie výkony ako na palubovkách súperov. S bilanciou 7 víťazstiev, 7 prehier sme určite spokojní.

 

Aký program čaká Novomešťanky v nasledujúcom období?

Súťaž sa rozdelila na dve skupiny (1-4 a 5-8). Odohráme šesť stretnutí, doma-vonku. V nich sa bojuje už o nasadenie do PLAY-OFF. Všetky výsledky zo základnej časti sa započítavajú. Aktuálna tabuľka je jasná, predbehnúť v teoretickej rovine môžeme len VTC Pezinok-Bilíková. To by sme mohli dokázať len dvomi víťazstvami nad nimi. Vybojovali sme domáce prostredie na 1.kolo PLAY OFF. Predpokladám, že nás bude čakať jeden z dvojice Kežmarok, UKF. Pre nás to bude nová skúsenosť a určite si veľmi prajeme potvrdiť postup do štvorky a získať v semifinálových stretnutiach množstvo skúseností. Všetko bude závisieť aj od toho, ako využijú spomínané tímy obdobie na možné doplnenie tímu.

 

Máte predstavu o cieľoch na sezónu, konečné umiestnenie a podobne?

Aktuálne si prajem, aby sme podali výkony na hranici našich možností v nadstavbe a hlavne boli na PLAY OFF všetci v dobrom zdravotnom stave. Nevieme konečné zloženie tímov na záverečnú fázu, ťažko povedať, kto bude favorit. Presvedčili sme sa, že vieme poraziť aj Kežmarok, skúsený tím, ale v PLAY OFF to bude iná súťaž. Urobíme všetko preto, aby sme boli úspešní.

 

Posily pred na záver sezóny, nemáme súťaž zle rozbehnutú, nedalo by sa zabojovať o medaile?

Reálne? Môžeme poškuľovať po slovenských hráčkach. Fakt. Nestoja      v zástupoch, je ich málo. Legionárky? Asi je ešte priskoro, sme radi, že dávame priestor hráčkam, ktoré nemenia dres z roka na rok. Držíme tím zatiaľ spolu. Potom je tu aj téma financií a konkurencie. Môže sa stať, že aj UKF Nitra a Kežmarok posilnia družstvo. V Pezinku sa už objavila reprezentačná nahrávačka Barbora Koseková. Na medailu by nestačila jedna hráčka. To však neznamená, že to nie je možné aj v danom zložení, bol by to určite „husársky kúsok“. Eufória, fanúšikovia môžu spraviť veľmi veľa.

 

Pretrváva záujem o volejbal v našom meste aj zo strany fanúšikov?

V našom meste žije niekoľko generácii volejbalistov, fanúšik je tak v podstate vyspelý a rozumie vo veľkej miere volejbalu. Nebránime sa konštruktívnej kritike, patrí to k tomu. Aj hráčky si musia uvedomiť, že všetci okolo majú a máme na predvedené výkony určité nároky. Hráme najvyššiu súťaž. Pravidlá sú a musia byť dodržiavané. V rámci konkurencie patria naši fanúšikovia  k tým najvernejším. Hala je útulná, kapacita zatiaľ dostačujúca. Pre nás znamenajú ďalšieho hráča. Hovoria o tom aj doterajšie výsledky. Z doterajších 7 víťazstiev sme na domácej palubovke vybojovali päť a za žiaden výkon sme sa ani s favoritmi hanbiť nemuseli.

 

Chcem poďakovať všetkým našim fanúšikom za priazeň.
Ďakujem všetkým sponzorom a mestu Nové Mesto nad Váhom, ktorí výrazne stoja za našou existenciou.

 

Dávid Svitač – Juraj Šujan