Používame cookies, aby sme zabezpečili najlepší zážitok pri používaní našich stránok. Ak nevykonáte zmenu nastavenia, súhlasíte s ich používaním.

Prihlásiť

Logo vknovemesto.sk

Kalendár udalostí klubu

pon uto str štv pia sob ned
1
4
5
7
25
26
27
28
31

EXO hosting

TOPlist

Farmárska spolupráca s VKM Piešťany má svoje opodstatnenie

V sezóne 2017-2018 sme spojili sily aj v dievčenskej zložke s klubom VKM Piešťany. Nejde o žiaden ojedinelý jav. V extralige žien touto formou spolupracuje päť z desiatich extraligových klubov. Medzi nami ide o opačný smer spolupráce, ako sme ho poznali v chlapčenskej kategórii s VO TJ Spartak Myjava.

VK Nové Mesto nad Váhom je v pozícii materského klubu a VKM Piešťany v úlohe farmárskeho klubu. So štatutárnou zástupkyňou, trénerkou mládeže pani Jarmilou Růčkovou, sme našli po niekoľkých rokovaniach spoločnú reč. Dohodli sme sa na období spolupráce v trvaní predbežne 3 rokov. Na SVF (Slovenská volejbalová federácia) sa farmárska zmluva podpisuje na sezónu, ale náš cieľ je koncepčný a dlhodobý.

VKM Piešťany je jeden z mála kvalitne pracujúcich klubov v našom regióne, ktorý vychoval niekoľko extraligových hráčok. Taktiež sa pravidelne objavujú dievčatá z Piešťan v mládežníckych výberoch Slovenka alebo odchádzajú za volejbalom do COP Nitra (Centrum olympijskej prípravy). VKM Piešťany dlhodobo nepokračuje so svojou prácou v starších kategóriách (juniorky, ženy).

Je pravda, že v našom meste pôsobí ešte jeden dievčenský klub pod názvom MVK Nové Mesto nad Váhom. Naskytuje sa tu pochopiteľná otázka, prečo nie sme v takejto spolupráci práve s novomestským volejbalovým klubom?

  • MVK Nové Mesto nad Váhom pracuje tiež s dievčatami na solídnej úrovni - to samozrejme nemožno popierať. Sme v jednom meste a dobrá hráčka z MVK predsa vie, že keď bude chcieť napredovať vo vyššej kategórii, tak cestu do nášho klubu má otvorenú. Taktiež my vieme, aký herný post nás do budúcnosti môže pre extraligu žien zaujímať a koho by sme prípadne mali záujem osloviť. Práve preto dávame priestor klubu ako VKM Piešťany. Máme záber na širšie okolie a jedine tak môžeme byť do budúcnosti úspešní.
  • Žiaľ nemôžeme hovoriť o ideálnej komunikácii s MVK Nové Mesto nad Váhom, v ich vyjadreniach sme neustále osočovaní, informácie o členoch nášho klubu sú nepravdivé a zavádzajúce. Preto tieto invektívy nekomentujeme. Bralo by nám to energiu, ktorú vieme využiť v prospech pozitívnych cieľov.
  • Osobne som rád, že máme v meste dva dievčenské kluby a beriem to ako pozitívnu motiváciu a prirodzenú konkurenciu. Možno sa raz dočkáme, že bude MVK Nové Mesto nad Váhom s hrdosťou dodávať hráčky do nášho extraligového družstva žien. Malo by ísť o samozrejmosť, keďže všetkým hlavné podmienky na realizáciu zabezpečuje mesto Nové Mesto nad Váhom.

Spolupráca s VKM Piešťany je na priateľskej báze. Od začiatku sa snažíme čo maximálne podporovať aj ciele VKM Piešťany a motivovať hráčky oboch klubov k lepšej práci. Na to, aby všetko klapalo, musíme hovoriť o vzájomnej podpore a nie o využívaní systému jednostranne.

V prvej sezóne sa nám podarilo prihlásiť pod klubom VKM Piešťany družstvo 1.ligy žien. Je to vhodná forma pre pohyb hráčok z nášho extraligového družstva, ktoré potrebujú hrať a nehrajú v základnej zostave extraligy žien. Tiež sa v tejto súťaži pravidelne zapájajú dievčatá našich mládežníckych kategórií. Hráva sa pravidelne v Novom Meste nad Váhom - pod spoločným názvom družstva a hlavným trénerom bol Mikuláš Jordanov.

Taktiež sme pozitívne zabehli individuálne tréningy pre mládežnícke kategórie - ako tréning nahrávačiek alebo tréningy na podanie a príjem podania s využitím dela.

Na záver sezóny sme poprosili trénerku Růčkovú o zapojenie našich mladších hráčok (Maťa Melicherová a Deniska Martáková) do kategórie kadetiek. Som veľmi rád, že sme opäť našli veľa pozitív a dohodli sme sa. Jeden z dôvodov bol, aby tieto hráčky predĺžili svoju sezónu (extraliga sa skončila už koncom 03-2018), pretože potrebujú hrať. Pre dievčatá Piešťan to malo znamenať výkonnostný progres, uvidieť vzory, zažiť atmosféru majstrovstiev Slovenska, ako aj prípravu, ktorú sme spoločne absolvovali.

Program kadetiek, výsledky, úspechy farmárskeho tímu VKM Piešťany

Počas dvoch spoločne strávených mesiacov sme v posilnenej zostave absolvovali v skupine Západ 8 majstrovských stretnutí (6 výhier, 2 prehry). To nás posunulo na 2. miesto v skupine a kvalifikovali sme sa tak na semifinálový turnaj M-SR do Prešova. Na turnaji sa hralo o postup na finále M-SR. Postupne sme zvíťazili nad družstvami - ELBA Prešov, ŠVK Pezinok a Banská Bystrica. Z 1. miesta sme sa kvalifikovali na finálový turnaj M-SR, ktorý sa konal v Leviciach. Najviac nás preveril zápas s ŠVK Pezinok, ktorý nás od začiatku tlačil agresívnou hrou.

 

Počas prípravnej fázy sme odohrali 5 prípravných stretnutí, respektíve riadených tréningov aj za pomoci družstva ŠVK Pezinok, či našich extraligistiek - všetkým ďakujeme, že mali trpezlivosť.

Finále M-SR. Cieľ sme vždy volili krok za krokom. Na finálový turnaj sme neprišli len zbierať skúsenosti a zúčastniť sa, ale pobiť sa o každé umiestnenie.

1.zápas: proti ŠŠK Bilíkova Bratislava - prehra 3:0 (20,15,17)

Nastúpili sme nielen proti favoritovi skupiny, ale aj celého turnaja. To sa napokon aj potvrdilo. Oproti nám stál výškovo disponovaný súper, ktorého viedli hráčky so skúsenosťami z extraligových zápasov, či reprezentácie SR. Mohli sme len prekvapiť. Bohužiaľ, krok sme držali len do stavu 16:16 v prvom sete, potom sa už prejavili skúsenosti súperiek.

2.zápas: proti ŠKM Liptovský Hrádok - výhra 3:1 (-20,24,19,23)

Opäť výšková prevaha na strane súperiek. Podľa rozcvičky by nám veľa divákov šancu na úspech nedávalo. Kľúčový zápas, pokiaľ sme chceli uvažovať nad postupom do prvej štvorky. Hráčky tento zápas zvládli, dodržali taktické pokyny, boli trpezlivé a nerobili veľa vlastných chýb. Zvládli sme hlavne koncovku 2. setu, kde súper zneistel na príjme podania. Ziskali sme veľmi cenné víťazstvo.

3.zápas: proti MVK Nové Mesto nad Váhom - výhra 3:0 (23,18,21)

Zápas proti MVK nás staval do úlohy favoritiek, čo nebolo zase na skúsenosti našich dievčat až tak jednoduché zvládnuť. Opäť sme dodržali taktické pokyny a naše smečiarky sa prezentovali vysokou efektivitou na útoku. Ustáli sme prvý set a tlak MVK na servise. Od toho momentu sme mali už počas zápasu na vrch vo všetkých herných činnostiach. Po druhom sete bol postup do štvorky spečatený. VKM Piešťany postúpili medzi 4 najlepšie tímy na Slovensku.

4.zápas: SEMIFINÁLE proti VK PALAS Levice  - prehra 3:0 (21,14,24)

Družstvo Levíc na turnaji pôsobilo najkompaktnejším a najkolektívnejším dojmom. Na ihrisku nemali osobnosť, ale poctivo pracoval celý tím. Prišli sme do novej haly, po krátkej obednej pauze, boli sme voči domácim v určitej nevýhode. Naše hráčky nepodali zlý výkon. Levičanky bojovali, v obrane vychytali tvrdé údery našich dievčat. Dobre tiež prihrávali a my sme sa nadreli na každý jeden bod. Mohli sme zápas zdramatizovať v 1. aj 3. sete, ale tam už rozhodovali detaily, o ktoré boli Levice zaslúžene lepšie.

5.zápas: o 3.miesto proti VK Slávia UK Bratislava  - prehra 3:1 (-11,21,22,19)

Dievčatá sa zvučného mena Slávie nenaľakali a v prvom sete súperky doslova prevalcovali vo všetkých herných činnostiach. Od druhého setu Slávistky zlepšili príjem a hlavne začali dominovať v obrane na sieti. Útočili sme do plných blokov, ale nie vždy sme volili správne riešenie. Prestali sme postupne veriť v samých seba. Slávia sa tak mohla tešiť z 3. miesta.

Leviciam chceme aj touto cestou poďakovať za perfektnú organizáciu a domácim dievčatám k peknému 2. miestu a bojovnému výkonu nie len vo finále, ale počas celého turnaja.

Zostava kadetiek VKM Piešťany na majstrovstvách Slovenska v Leviciach

Horný rad zľava: Mikuláš Jordanov (asistent trénerky), Denisa Martáková, Hana Puváková, Lea Chynoranská, Ivica Rusnáková, Juraj Šujan (asistent trénerky), Emma Prišťicová, Naďa Kobelárová (kapitánka), Nina Dubinská, Martina Melicherová, Jarmila Růčková (trénerka družstva)

Dolný rad zľava: Lívia Vassová, Ema Jančovičová, Ema Hagárová, Soňa Ciklaminiová

My sme aj touto formou zavŕšili tohtosezónnu spoluprácu VK Nové Mesto nad Váhom a VKM Piešťany. Odohrali sme spolu 18 kvalitných stretnutí, výsledkom čoho je výborné 4. miesto v kategórii kadetiek na Slovensku.

Treba pracovať na tom, aby sme boli pravidelnými účastníkmi M-SR a to je tiež ten krok (sebavedomie a skúsenosti), ktoré môžu priniesť medailové umiestnenia. Verím, že hráčky získali množstvo cenných rád a skúseností, nie len na ihrisku, ale aj mimo neho. Či už ide o formu mentálnej prípravy, pitného režimu, regenerácie, taktiky, ... a budú na toto obdobie radi spomínať.

ĎAKUJEME za spoluprácu a tešíme sa na sezónu 2018-2019.

Juraj Šujan, športový manažér VK Nové Mesto nad Váhom