Používame cookies, aby sme zabezpečili najlepší zážitok pri používaní našich stránok. Ak nevykonáte zmenu nastavenia, súhlasíte s ich používaním.

Prihlásiť

Logo vknovemesto.sk

Kalendár udalostí klubu

EXO hosting

TOPlist

Patrik Pokopec na kvalifikácii majstrovstiev Európy 2016

Počas minulého týždňa sa Slovenskí volejbaloví reprezentanti do 20 rokov predstavili v Rakúskom Steinbrunne (31.03-2.04.2016) na turnaji 2.kola kvalifikácie o postup na záverečný turnaj na majstrovstvá Európy 2016. Súčasťou reprezentačného družstva bol aj odchovanec Volejbalového klubu Nové Mesto nad Váhom - Patrik Pokopec , prezývka "Venco" (narodený 23.04.1998).

V skupine s favorizovanými Francúzmi, domácimi Rakušanmi a Nórmi napokon Slovensko obsadilo celkové 2.miesto, čím sme si udržali nádej na postup z 3.kola kvalifikácie. V 3.kole budú vytvorené 2 skupiny po šryroch tímoch a postupovať na záverečný turnaj ME budú družstvá umiestnené na prvých dvoch miestach z každej skupiny. Veríme, že nám bude priať žreb a chlapci vybojujú postup na finálový turnaj ME, ktoré sa budú konať v septembri (02-10.09.2016) v Bulharsku.

Podrobnejšie informácie a výsledky na stránke SVF.

 

Report trénera Šujana:

Kedže nebola kvalifikácia veľmi ďaleko od slovenských hraníc vydali sme sa s Jardom (pozn. pánom Petruchom - športový riaditeľ TJ Spartak Myjava) na zápas proti favorizovaným Francúzom. Sám som chcel vidieť aj družstvo patriace do Európskej mládežníckej špičky.

Rozcvičku na sieti Francúzi jednoznačne vyhrali, ale na "búchačov" do debla sa nehrá. Z nástupu bolo cítiť sebavedomie Francúzov, ale zápas sa neniesol až tak jednoznačne ako som očakával podľa prognóz médií. Z môjho pohľadu mohol byť aj 1.set a hlavne 3.set v prospech Slovenska, nechýbalo veľa. V 3.sete sme zápas aj set odovzdali, pretože zlyhala komunikácia hráčov a dopustili sme sa lacných chýb v koncovke. 2.set Francúzi dominovali, keď získali vedenie 16:12 a set bez zaváhania kontrolovali. Neradil by som Francúzov na základe predvedeného výkonu proti Slovensku do kategórie neporaziteľných.

Ako na mňa pôsobili Slováci v zápase proti Francúzom?

Počas celého stretnutia nebolo v našom družstve hráča, ktorý by vedel na servise viacej ublížiť. Jedinú sériu dal v prvom sete Jančura. Neskôr aj on dával taktický servis, ktorý často kazil. Na môj vkus sme v zápase s favoritom podávali až príliš opatrne. Príjemne ma prekvapili naši blokári, že vedeli družstvo podržať na útoku. Na bloku nedominovali. Medzi stabilných hráčov patril na poste libera Jakubík  a tiež náš Paťo Pokopec. Očakával som viacej od Firkaľa, že preberie v našom družstve úlohu útočného lídra. Z nahrávačom Jančurom sú spolu v COP, takže so súhrou by nemal byť problém. Naopak. V niektorých momentoch sa mi zdalo, že naša rýchla náhra mu ako ľavákovi do hlavného kolíka nevyhovovala. Na poste diagonálneho hráča / univerzála máme problém. Petráš ml. v tejto sezóne nenapreduje, prednedávnom mal výron v členku a preto aj tréner Hiadlovský pripravoval možnú variantu s Kozákom - smečiarom. Ten napokon odohral aj väčšinu turnaja a zbiera na  poste diagonálneho hráča reprezentačné skúsenosti.

Pohľad na Francúzov?

V zápase proti Slovensku, ktorý som sledoval ma Francúzi upútali obranou v poli. Lopty  vychytané v poli boli vysoko zdvihnuté a nie "priťuknuté" ako na našej strane. V tejto činnosti boli jednoznačne lepší. Prikladám to pravdepodobne k ich vyhratosti alebo k tomu, že športové stánky v ktorých trénujú sú vyššie ako u nás. Čo ma prekvapilo, že bodovky po obrane dohrávali skoro z útočnej čiary. Ďalší rozdieľ som videl na príjme podania. Francúzi z postavenia predného smečiara si prihrávali oveľa vyššie, ako smečiari na našej strane a to im umožnilo prísť do ideálnej východzej pozície pred útokom.  

Videli sme v určitých momentoch prvky mládežníckeho volejbalu - na obidvoch stránach vlastné chyby ako blok v sieti, taktické podania pokazené , ... 

 

A čo Paťo Pokopec?

Proti Francúzom sa v prvom sete pomaly rozbiehal. Na útoku ho Francúzi chytali v obrane v poli, ale v ďalších setoch už lopty skladal a patril k našim oporám. Všimol by si ho aj nezávislý divák.

Ako som sledoval ďalej už len z internetu, tak Paťo dôveru trénera nesklamal. Môžeme tiež konštatovať, že "Venco" patril k jednému z najstabilnejších hráčov nášho výberu. Počas celého turnaja nestriedal, bol hráčom základnej zostavy a v každom zápase nazbieral dvojciferné číslo .

Osobne ma to teší, pretože pred dvoma rokmi na kvalifikácii v Púchove bol striedajúci hráč a teraz z neho vyrastá opora reprezentácie. Verím, že aj skúsenosti z extraligy mužov, ktoré zbiera na Myjave mu veľmi pomohli, pretože v poslednom období dostával stále viac priestoru aj od trénera Pipu v základnej zostave Spartaka. 

Tento stále chlapec :-) to má v hlave s volejbalom v poriadku, prajem mu, aby mu vydržalo hlavne zdravie a bez zranení nech napĺňa ďaľšie volejbalové ciele.

 

Juraj Šujan